Συνολικά 90 μέλη του Ομίλου μας, σε 3 διαφορετικές ημερομηνίες και σε 5 ομάδες, επισκέφθηκαν την έκθεση « Αντικρίζοντας την Ελευθερία» στον χώρο του Κοινοβουλίου, έκθεση με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με ξενάγηση από ξεναγό της Βουλής.

Οι 2 πρώτες ομάδες ξεναγήθηκαν στις 5 Μαΐου, οι άλλες δύο στις 19 Μαΐου και τελευταία στις 30 του ίδιου μήνα.

Μετά τον έλεγχο των αστυνομικών ταυτοτήτων στην είσοδο και την υποδοχή από το αγαπητό μέλος του Ομίλου μας, τον Μιχάλη, που μας παρότρυνε κιόλας να κάνουμε αυτές τις επισκέψεις, γινόταν η είσοδος στο κτήριο, από τη δυτική πλευρά.

 

Αφού η ομάδα φωτογραφιζόταν στη σκάλα του Περιστυλίου της Βουλής, στο ισόγειο, και με συντομία αναφερόταν η ιστορία του Ανακτόρου αρχικά, από τα χρόνια του Όθωνα, οι ζημιές που υπέστη το κτίσμα από πυρκαγιά και οι αλλαγές που επήλθαν μετά από αυτήν, η ξεναγός παρουσίαζε διεξοδικά το « Μνημείο της Πίνδου», τη μεγάλη, μήκους 41 μ. ανάγλυφη λίθινη ζωφόρο, έργο του γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Σε 7 μεγάλα τμήματα παρουσιάζεται η πρότερη ειρηνική αγροτική ζωή, τα δεινά του πολέμου και της Κατοχής του 40, αλλά και η επάνοδος, μετά την Αντίσταση και τη νίκη των Ελλήνων, στη συμφιλίωση και την ειρήνη και πάλι.

Έπειτα  προχωρούσε η εκάστοτε ομάδα στην ξενάγηση στις 2 ενότητες του εκθεσιακού αυτού χώρου, στην αρχαιολατρία και τον φιλελληνισμό, καθώς και στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό. Στον χώρο αυτόν βρίσκεται και η αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής, την οποία μας έκαναν κάποιες φορές τη χάρη και μας την άνοιγαν οι αστυνομικοί-συνοδοί μας.

Στη συνέχεια, στην κυρίως έκθεση, στον επάνω όροφο, γινόταν η ξενάγηση στη μεγαλοπρεπή αίθουσα « Ελευθέριος Βενιζέλος» ή, όπως είναι γνωστές ιστορικά, στις αίθουσες «Των Τροπαίων και των Υπασπιστών».

Πριν περάσουν τα μέλη μας σε αυτές τις 2 αίθουσες η ξεναγός σταματούσε για λίγο στην ενότητα που αφορά τη Φιλική Εταιρεία και την προετοιμασία του Αγώνα.

Ακολούθως γινόταν εκτενής αναφορά στη μνημειακή ζωγραφική ζωφόρο, έργο Βαυαρού γλύπτη, με τα σημαντικότερα πολεμικά και στα διπλωματικά γεγονότα της Επανάστασης αλλά και μετεπαναστατικά.

Τα εκθέματα στους τοίχους και στις προθήκες πολλά και αξιολογότατα, φυσικά, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη : όπλα, μετάλλια με ήρωες της Επανάστασης, πίνακες ζωγραφικοί με σκηνές από την Επανάσταση, βιβλία, χειρόγραφα κ. ά .

Με μια ομαδική φωτογραφία και σε αυτή την επιβλητική αίθουσα  η επίσκεψη τελείωνε και με τη συνοδεία του αστυνομικού, περνώντας πάλι από τον έλεγχο των ακτίνων, βγαίναμε στη Βασιλίσσης Σοφίας.