Εκδήλωση με χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και κάλαντα

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε και αυτή η εκδήλωση του ‘’ Φυσιολάτρη ” Νίκαιας, την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023, στον Πολυχώρο « Μάνος Λοΐζος», θεατράκι του Δήμου μας, το οποίο μας παραχώρησε για τη μέρα αυτή ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη.

Η αίθουσα σχεδόν γεμάτη και η σιωπή ευλαβική από το κοινό για μιάμιση περίπου ώρα, όπως ακριβώς θα ταίριαζε στην περίσταση. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Τσιδίμης  μαζί με τη συγγραφέα Χριστίνα Σουλελέ διάβασαν αποσπάσματα από 4 από τα πλέον γνωστά χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενώ η χορωδία τραγούδησε κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπό τη διεύθυνση της Άννας Ξανθάκη και με τους ήχους φλάουτου και βιολιού, που έπαιξαν δύο από τα μέλη του χορωδιακού εργαστηρίου « Ίαμβος».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης και την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχών, ακολούθησε μικρή δεξίωση με παραδοσιακά γλυκίσματα και γλυκό κρασάκι.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους παραπάνω αναφερθέντες σταθερούς μας συνεργάτες και βοηθούς στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του Ομίλου μας, καθώς και τον Παναγιώτη Ορνιθόπουλο, στον οποίο οφείλεται κι η ιδέα του αφιερώματος και η επιλογή και επιμέλεια των κειμένων.

Ευχαριστίες απευθύνουμε, επίσης, στον βιντεολήπτη και φωτογράφο φίλο μας Κυριάκο Νικολαΐδη και τον ηχολήπτη του Δήμου.

Ας ευχηθούμε την ίδια επιτυχία, να έχουν όλες οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες του Ομίλου μας  και μέσα στο 2024 ...


 

 

 

Εκδήλωση αφιέρωμα στα 160 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη

Εκδήλωση αφιέρωμα στα 160 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη,

« Του ποιητή των μελλουσών γενεών »

Κυριακή, 10-12-2023

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε και αυτή η εκδήλωση του ‘’ Φυσιολάτρη ”Νίκαιας, 10 χρόνια μετά το πρώτο μας αφιέρωμα, προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καβάφη, την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, την οποία μας παραχώρησε για τη μέρα αυτή ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη .

Η αίθουσα κατάμεστη και η σιωπή ευλαβική από το κοινό για δύο περίπου ώρες, όπως ακριβώς θα ταίριαζε στην περίσταση. Η μουσική από τα μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη, οι απαγγελίες ποιημάτων του από ηθοποιούς και συγγραφείς, η αφήγηση η σχετική με την εργοβιογραφία του, από τον Πάνο Αμαραντίδη, έναν από τους ικανότερους σεναριογράφους της γενιάς του, σκηνοθέτη και φιλόλογο, καθώς και τα αποσπάσματα από την ταινία « Η νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Καβάφη» , όπως και η σύντομη περιήγηση στο σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια,  καθήλωσαν και μάγεψαν όλους τους φίλους μας, οι οποίοι μάλιστα τραγούδησαν μαζί με τον τραγουδιστή μας Βασίλη Σαλταγιάννη το τελευταίο τραγούδι της εκδήλωσης. Στην υποβολή ανάλογων συναισθημάτων συντέλεσαν οι εξαιρετικές εκτελέσεις ποιημάτων του Καβάφη από το χορωδιακό εργαστήρι « Ίαμβος », υπό τη διεύθυνση της ταλαντούχου Άννας Ξανθάκη και τη συνοδεία της Νεφέλης Μάνου στο πιάνο.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πάνο Αμαραντίδη, ο οποίος μαζί με τον Παναγιώτη Ορνιθόπουλο ανέλαβαν τα κείμενα της παρουσίασης.

Ευχαριστίες απευθύνουμε, επίσης, στον βιντεολήπτη και φωτογράφο φίλο μας Κυριάκο Νικολαΐδη και τον ηχολήπτη του Δήμου.

Ας ευχηθούμε την ίδια επιτυχία, να έχουν όλες οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες του Ομίλου μας ...

 

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής

 

Εκδήλωση για την παρουσίαση της ποιητικής Συλλογής

« Εν αμύνη» του Στέλιου Παπαδόπουλου,

Γενικού Γραμματέα του Δ. Σ. του Ομίλου « Ο Φυσιολάτρης »,

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023

 

Συνεχίζοντας το τιμητικό αφιέρωμα σε « ξεχωριστά » μέλη του Ομίλου μας, την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, παρουσιάσαμε την πρώτη ποιητική συλλογή του Στέλιου Παπαδόπουλου και θα μπορούσαμε να πούμε ότι κι αυτή ( η 4η κατά σειράν σχετική εκδήλωση ) στέφθηκε με επιτυχία  , αφού η αίθουσα του Εντευκτηρίου μας ήταν σχεδόν γεμάτη … Στην υποδοχή μουσική επιλεγμένη από τον ποιητή μας…

Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι από τις εκδόσεις « Συρτάρι », ο Πάνος Αντωνόπουλος με την Κατερίνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση ενός σύντομου βιογραφικού του Στέλιου από τη Μαίρη Μαρούλη, φιλόλογο και συντονίστρια της εκδήλωσης, καθώς κι ενός ζωγραφικού έργου που χάρισε στον Φυσιολάτρη. Στη συνέχεια μίλησαν γι΄αυτόν οι ποιητές Γιάννης Ευθυμιάδης και Παναγιώτης Ορνιθόπουλος.

Περισσότερα: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής

Εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου του Βαγγέλη Μητσοτάκη

Εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου, συγγραφικού κυρίως, του Βαγγέλη Μητσοτάκη, Τρίτη, 16 Μαΐου 2023

Συνεχίζοντας το τιμητικό αφιέρωμα σε « ξεχωριστά » μέλη του Ομίλου μας, την Τρίτη, 16 Μαΐου, παρουσιάσαμε το πολύπλευρο έργο του αγαπητού φίλου Βαγγέλη Μητσοτάκη ( Μήτσου Ευαγγέλου « κατά λογοτεχνικόν κόσμον » ) και θα μπορούσαμε να πούμε ότι κι αυτή ( η 3η κατά σειράν σχετική εκδήλωση ) στέφθηκε με επιτυχία  , αφού η αίθουσα του Εντευκτηρίου μας ήταν σχεδόν γεμάτη …

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή ενός βίντεο, όπου παρουσιάζεται η « μεταγραφή » των ενθυμημάτων της μητέρας του συγγραφέα και αφορά μέρος του βιβλίου του « Η ζωή μου » ( της μητέρας του Κούλας ).

Ο κύριος ομιλητής, ο Παναγιώτης Ορνιθόπουλος, έδωσε, με το γνωστό ποιητικό ύφος και παραβάλλοντας με καβαφικούς στίχους ,μερικές βασικές πτυχές του συγγραφικού ταλέντου  του Βαγγέλη, βασιζόμενος κυρίως στο έργο του « Ιστορίες από Πειραιώτικες συνοικίες ». Από το πρώτο αφήγημα του βιβλίου αυτού, τα «  Τα Μανταρίνια », η Μ. Μαρούλη, στη συνέχεια, διάβασε ένα απόσπασμα.

Περισσότερα: Εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου του Βαγγέλη Μητσοτάκη

Εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίων της Ειρήνης Αράπκουλε

Και η δεύτερη εκδήλωση για την προβολή «εκλεκτών» μελών του Ομίλου μας, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στέφθηκε με επιτυχία  (40 περίπου άτομα), δεδομένου ότι είχαμε να κάνουμε με μια μέρα μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων …

Τιμώμενο πρόσωπο αυτή τη φορά η 16χρονη μαθήτρια και σκακίστριά μας Ειρήνη Αράπκουλε, συγγραφέας των δύο αστυνομικών μυθιστορημάτων  « 00:59» και « Ο δέκατος μάρτυρας».

Ένα « κάδρο» που προβαλλόταν στην αναρτημένη οθόνη έδειχνε διάφορες φωτογραφίες από συμμετοχές της Ειρήνης  σε σκακιστικούς αγώνες του « Φυσιολάτρη» και τα εξώφυλλα των βιβλίων της.

Ξεκινήσαμε λίγο μετά τις 7 με έναν σύντομο πρόλογο από τον Πρόεδρό μας κ. Αγγελάκη, με την παρότρυνση του οποίου τηρήσαμε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Στη συνέχεια η Μ. Μαρούλη παρουσίασε κάποια βιογραφικά στοιχεία της συγγραφέως, με έμφαση στις ιδιαίτερες μαθησιακές ικανότητες και συγγραφικές δυνατότητές της.

Ο κύριος ομιλητής, ο Παναγιώτης Ορνιθόπουλος, έδωσε με το γνωστό ποιητικό ύφος μερικές βασικές πτυχές του συγγραφικού ταλέντου της έφηβης Ελληνίδας Αγκάθα Κρίστι, της αφιέρωσε μερικούς στίχους του Κ. Π. Καβάφη από « Το πρώτο σκαλί» και της δώρισε ένα βιβλίο των νεανικών του χρόνων, αστυνομικού περιεχομένου.

Τον λόγο πήρε έπειτα ο εκδότης της Ειρήνης, Γιάννης Κρανιάς, από τις εκδόσεις « Εντύποις» , ο οποίος αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα παρουσιάσεις των βιβλίων της, στις εκθέσεις σε Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου εκτέθηκαν τα 2 μυθιστορήματα και σε μελλοντικές μεταφράσεις των έργων αυτών.

Τελευταία, μίλησε η Ειρήνη, αναφέροντας τις πηγές έμπνευσής της, τον τρόπο με τον οποίο « δουλεύει»  και υποσχόμενη να μας προσφέρει κι άλλα δύο ακόμα έργα στο άμεσο – ίσως - μέλλον! Αφού δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από τους παριστάμενους, δίνοντας εύστοχες απαντήσεις, υπέγραψε τα βιβλία που αγόρασαν όσοι ήθελαν.

Στον διπλανό χώρο του Εντευκτηρίου μας δεξιωθήκαμε τους ευχαριστημένους φίλους μας, με τσάι, κεράσματα, με συνοδεία μουσικής υπόκρουσης …

Κι έτσι για δεύτερη φορά εφαρμόσαμε τη λαμπρή ιδέα που είχε ο Αντιπρόεδρός μας, κ. Ορνιθόπουλος, ώστε να τιμηθούν τα μέλη μας που διαγράφουν πορεία – και με επιτυχία κάποια από αυτά – στον χώρο της συγγραφής.