Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ξεκινήσαμε στις 12.00 το μεσημέρι από τη Νίκαια για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, τη μέρα αυτή, πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, που τα περισσότερα Μουσεία έχουν ελεύθερη είσοδο.

Η ξεναγός μας ανέμενε στον προθάλαμο του Μουσείου και η ξενάγηση ξεκίνησε, αφού πήραμε τα μηδενικά εισιτήρια, από την αίθουσα με τα κυκλαδικά εκθέματα.

Οι Κυκλαδίτες είναι αυτοί που δημιούργησαν τον πρώτο πολιτισμό στον ελλαδικό χώρο κατά την εποχή του χαλκού και μας άφησαν τα περίφημα ειδώλια, τα οποία προξενούν τον θαυμασμό στον σημερινό επισκέπτη, μαζί, φυσικά, με τα λοιπά δημιουργήματά τους, όπως τα τηγανόσχημα σκεύη, τα κοσμήματα και τα εργαλεία, κτερίσματα τα περισσότερα στους τάφους τους. Στη διπλανή αίθουσα με τα μυκηναϊκά ευρήματα βρεθήκαμε αμέσως μετά. Εδώ βρίσκονται οι εντυπωσιακότερες προθήκες, μια και είναι γεμάτες με χρυσά, αργυρά και με πολύτιμους λίθους αντικείμενα, κοσμήματα, όπλα, εργαλεία, σφραγίδες, ποτήρια κ.ά. Σταθήκαμε αρκετή ώρα έκθαμβοι μπροστά στον πλούτο των Μυκηναϊκών κέντρων. Ανεβήκαμε έπειτα στην αίθουσα με τα θηραϊκά ευρήματα, όπου θαυμάσαμε τις τοιχογραφίες με τους πυγμάχους, τους αιγάγρους και τα χελιδόνια με τους κρίνους ( “τοιχογραφία της Άνοιξης” ), αλλά και τα αγγεία και τα άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που υπάρχουν στην αίθουσα. Ακολουθώντας χρονολογική σειρά,η ξεναγός μας πέρασε έπειτα από τις  αίθουσες των γεωμετρικών, αρχαϊκών και κλασικών εκθεμάτων, όπου σταματήσαμε στα σημαντικότερα αγγεία, στους κούρους, τις περίφημες αττικές, κυρίως, επιτύμβιες στήλες, τον Δία ή Ποσειδώνα του Αρτεμισίου, τον Έφηβο των Αντικυθήρων, το παιδί του Μαραθώνα και σε πολλά άλλα εκθέματα. Φυσικά μπήκαμε και στην αίθουσα με τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά ευρήματα, για λίγο όμως, σταματώντας και στον μηχανισμό των Αντικυθήρων, βέβαια, ώστε να έχουμε χρόνο να επισκεφθούμε και την ονομαστή Αιγυπτιακή Συλλογή του Μουσείου. Εντυπωσιασμένοι μείναμε, βέβαια, από τις μούμιες και τα κτερίσματα που βρέθηκαν στους τάφους, καθώς και από όλα τα άλλα αντικείμενα, αλλά και από τις πληροφορίες που υπήρχαν στους πίνακες και από τα όσα επιπλέον μας ανέφερε η ξεναγός μας. Μας έμεινε λίγος χρόνος ως τις 4 που αναχωρήσαμε, για να κάνουμε άλλη μια βόλτα σε όσα θέλαμε να δούμε λίγο καλύτερα, αλλά και για ένα καφεδάκι στον πολύ όμορφο κήπο του Μουσείου ή και στον εξωτερικό χώρο, στην πλατεία, ενώ κάποιοι από εμάς επισκέφθηκαν και το πωλητήριο, για να αγοράσουν κάποιο δωράκι. Επιστρέψαμε κατά τις 5 στη Νίκαια, δίνοντας ραντεβού στις 3 Δεκεμβρίου, που θα κάνουμε την επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, πάλι σε μέρα δωρεάν εισόδου στα Μουσεία.